logo

Nieuws

januari 2022: Basiscursus Bijenhouden

De Imkersverenigingen Eerbeek en Brummen organiseren de Basiscursus Bijenhouden. Het cursusprogramma is gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) te Wageningen. De cursusleraar is Wouter Schouwstra uit Beekbergen, tel.0616762115 e-mail: imkerwouter@adwo.nl

De basiscursus bestaat uit 7 theorielessen en 15 praktijklessen.

De cursus start op maandag 8 maart 2022. Aantal deelnemers maximaal 16. Theorielessen via zoom van 19.30 tot 21.30 uur of in een lokaal van het Sprengenhus te Laag Soeren. Praktijklessen in verband met corona regels in 4 groepen van maximaal 4 deelnemers op dinsdag en woensdag van 15.30-17.30 uur en van 18.00-20.00. Of liever in twee groepen van 8 deelnemers op dinsdag wanneer dat i.v.m de corona regels mogelijk is. Locatie: Koningsweg 14,7361TB Beekbergen.

De cursus wordt afgesloten met een NBV-examen waarna bij voldoende resultaat een diploma in ontvangst mag worden genomen. De kosten bedragen € 260,00 en een bijdrage voor de consumpties van 10 euro; overigens inclusief examen en inclusief het nieuwe studie- en praktijkboek. Wilt u er rekening mee houden dat er ook imker hulpmiddelen moeten worden aangeschaft. De noodzakelijke basisuitrusting is voordelig te verkrijgen voor 109 euro via Wouter Schouwstra. Deze bestaat uit: Imkerjack, ganzenvleugel, imkerbeitel, imkerpijp, aansteker en grote plastic emmer. Zelf aan te schaffen en te maken: 3 theedoeken (te voorzien van 2 stokken)

Bijenhouden, Hoe doe je dat?

Om het officiële NBV-diploma te krijgen moet men een voldoende halen voor het theorie-examen en minimaal 80% van de praktijklessen hebben bijgewoond met als beoordeling "voldoende".

Vanzelfsprekend dienen we tijdens de praktijklessen de regels van het RIVM in acht te nemen. Er zijn voldoende lesvolken aanwezig. Ook wanneer de 1,5 meter inacht genomen moet worden.
De les raampjes timmeren is op een avond voor alle deelnemers gelijktijdig.

Het cursusgeld en consumptie bijdrage van totaal € 260,00 dient voor 22 februari 2022 overgemaakt te zijn op bankrekening NL86ABNA0614885310 t.n.v. W. Schouwstra BIC: ABNANL2A Onder vermelding van uw naam en "bijenhouden"

Tegen een bijdrage in de kosten kan een 1, 6 of 10-raams volk verkregen worden bij of via de leraar. Tijdens de lessen hierover meer informatie. Je kunt hier aanmelden.

Over de leraar
Wouter Schouwstra is sinds 1983 actief met bijen. Bevoegd leraar bijenteelt en koningenteelt. De afgelopen jaren woonde hij in Boskoop waar hij cursussen heeft verzorgd en ook voorzitter was van de Imkersvereniging Groene Hart. Ook was hij vele jaren bestuurslid van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging). Regelmatig geeft hij ook les in bijenhouden in ontwikkelingslanden. Zelf verzorgt hij ongeveer 35 bijenvolken. Sinds 2017 woont hij in Beekbergen


augustus 2021: Wespenfolders

De eerste wespenfoldersfolders zijn in ontvangst genomen door Jesse Noordzij van de gemeente Brummen.

Wespenfolders

2 juli 2021: Uit 'Brummens Nieuws'

Panda van de lage landen

september 2020: Heidehoning


18 september 2020: Uit 'Brummens Nieuws'

Wespen verdienen beter

Februari 2020: Basiscursus Bijhouden
De imkersverenigingen Eerbeek en Brummen organiseren in 2020 samen de Basiscursus Bijenhouden. Het cursusprogramma is gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Het doel van de cursus is dat men zich de noodzakelijke theoretische kennis eigen maakt en praktische vaardigheden leert om zelfstandig bijen te kunnen houden.
De theorie- en de praktijklessen vinden plaats op de dinsdagavond en/of dinsdagmiddag. De theorie leesen in 't Sprengenhus te Laag-Soeren en de praktijklessen op de locatie van de leraar te Beekbergen. De theorielessen zijn van 20 uur tot 22 uur. De praktijk wordt gegeven in 2 groepen: 15.30 - 17.30 uur en 18 - 20 uur.
De basiscursus bestaat uit 20 bijeenkomsten met 7 theorielessen, 13 praktijklessen en een examen. Startdatum is 1 maart.
De kosten bedragen € 250,00; inclusief consumpties, examen en het niewe losbladige studieboek (naslagwerk) en het praktijkboek van de NBV. In 2020 ontvang je als cursist gratis het magazine Bijenhouden.
Tijdig voor aanvang van de cursus zal een informatie bijeenkomst georganiseerd worden waarvoor je na aanmelding voor de cursus tijdig een uitnodiging ontvangt. Ook ontvang je na aanmelding een digitaal boekje over de honingbij en de lesplanning. Wil je wat meer informatie? Bel dan gerust met de leraar: 0616762115.

Over de leraar
Wouter Schouwstra is sinds 1983 actief met bijen. Is bevoegd leraar bijenteelt en koninginnenteelt. De afgelopen jaren woonde hij in Boskoop waar hij cursussen heeft verzorgd en ook voorzitter was van de Imkersvereniging Groene Hart. http://www.imkersvereniginggroenehart.nl Ook was hij meerdere jaren bestuurslid van de NBV Regelmatig geeft hij ook les in bijenhouden in ontwikkelingslanden. Zelf verzorgt hij ongeveer 35 bijenvolken. Sinds 2017 woont hij in Beekbergen. Dank zij zijn grote ervaring als imker en leraar kun je niet alleen rekenen op een degelijke opleiding maar ook op gezellige sfeer.

Aanmeldformulier


Dec. 2019: Nieuwe Imkers gediplomeerd in Brummen en Eerbeek
Tien cursisten zijn geslaagd voor de Basiscursus Bijenhouden die zij dit jaar gevolgd hebben. De cursus bestond uit 12 praktijklessen en 7 theorie-avonden. De docent, Wouter Schouwstra, volgde met zijn lessen de cursusopzet zoals door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging is aanbevolen. De cursisten kwamen uit Dieren, Laag-Soeren, Brummen, Eerbeek, Hoenderlo, maar ook uit Zutphen en zelfs Winterswijk. De cursus is mede georganiseerd door de Imkersvereniging Brummen en de Imkersvereniging Eerbeek.

De meeste cursisten hebben al een of meer bijenvolken om zelf actief met deze hobby aan de slag te kunnen gaan. De bijen zijn nu in winterrust, maar met het milde weer komen ze zelfs nu nog overdag naar buiten om een reinigingsvlucht te maken. De nieuwe imkers kunnen haast niet wachten tot het voorjaar komt om dan met spanning te gaan kijken of de volken de winter overleefd hebben.

De cursus is afgesloten met een feestelijke uitreiking van de diploma's in 't Sprengenhus in Laag-Soeren. Alle tien gediplomeerden ontvingen namens de twee verenigingen, naast hun diploma, een prachtig geïllustreerd boek: 'Handboek voor Bijenfans'.

Voor de nieuwe cursus die in 2020 gegeven wordt, zijn al weer vier belangstellenden. De inschrijving is gestart.

Ontvangst diploma's

14 april 2019
De honingbij verjaagt soms de wilde bij. Lees meer.


24 februari 2018
Zaterdag 24 februari 2018 zijn wij, zoals ieder jaar, als imkers, van de partij om op het Rozendaalse veld een ochtend actief bezig te zijn met het omzagen en verwijderen van de vele zaailingen die de heide proberen over te nemen. Naast ons groepje van 5 man waren er ook nog veel andere vrijwilligers actief, hardlopers, hondenuitlaatservices, "De Geerfden" en nog een groot aantal groepen die regelmatig van het Rozendaalse veld gebruik maken. Het weer was prima, zon met af en toe een guur briesje. Halverwege de ochtend was er koffie met een krentenbol voor de nodige energie. Nadat iedeen zijn portie werk gedaan had, was er als afsluiting van de ochtend op de parkeerplaats erwtensoep, broodjes, fris en voor hen die aan wat sterkers toe waren, een glaasje Jägermeister. Wij hebben ons best gedaan op het Rozendaalse veld, nu de bijen nog komende zomer!

Rozendaalseveld Rozendaalseveld


In de prijzen gevallen !
Afgelopen december heeft de Hubo in Brummen een actie gehouden voor een drietal verenigingen uit Brummen die iets met dieren te maken hebben. In de winkel stonden een drietal boxen waarin de klanten hun bon van de aankopen in konden stoppen. De klanten die ons goedgezind waren hebben ervoor gezorgd dat wij hiervoor een tegoedbon kregen.

Zij konden kiezen uit:
- Kynologen club Brummen
- Dierenpark 't Goor Brummen, en
- Imkersvereniging Brummen

Vandaag, 10 februari hebben wij als Imkervereniging een tegoedbon van €136,00 in ontvangst mogen nemen.
Aangezien de kraam op de stoep bij Hurnenkamp stond hebben wij de prijs maar gelijk daar tussen de honing gezet.

Hubo-cheque


Bijen transporteren stuifmeel tussen lange haren op poten (uit NU.nl 28 november 2017)

Bij met stuifmeelDe insecten hebben bijzonder lange haren aan de zijkant van hun poten, waartussen stuifmeel blijft kleven. De bijen gebruiken deze haren om grote bulken stuifmeel vervoeren, die soms bijna een derde van hun lichaamsgewicht beslaan. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers bekendgemaakt op een bijeenkomst van de American Physical Society.

De wetenschappers vingen bij hun onderzoek twintig bijen die net stuifmeel hadden verzameld op hun poten en terugvlogen naar hun korf. Eerst maakten de onderzoekers hoge resolutie-beelden van de poten van de insecten, waarop ze bijzonder lange haren ontdekten. 

Vervolgens onderzochten ze hoe stevig het stuifmeel vastzat tussen de haren door er met elastiekjes aan te trekken. De buit van de bijen bleek stevig te zijn verankerd aan hun poten, zo meldt Science Now. Het stuifmeel schoot pas los als er krachten op werden uitgeoefend die twintig keer groter waren dan de weerstand die bijen normaal gesproken ervaren tijdens het vliegen.


Grote schoonmaakGrote schoonmaak
Een groot deel van het jaar zijn een aantal imkers, vrijwilligers en cliënten van Philadelphia met hun begeleiders actief bezig rondom de stal en in de tuin. Bij deze gelegenheid komt het weleens voor de er wat afval uit de tuin en oud kastmateriaal op de vuurschaal in brand gestoken wordt. Meestal gaat dat zeer gedecideerd maar een enkele keer wil het enthousiasme wel eens tot ietwat rook overlast leiden. Gelukkig zijn onze buren erg coulant! (Klik op de afbeelding voor het hele album)


Grootste wespennest van Nederland
Wespennest Van de familie Dijkman kreeg de Brummense imkervereniging een enorm wespennest (onbewoond!) met de vraag of wij hier wat mee konden. Wij gaan dit nest gebruiken bij de voorlichting over bijen op de Brummense scholen. Het is een prachtig middel om ook het nut van wespen aan de kinderen duidelijk te maken en verder de verschillen in leefwijze van bijen en wespen uit te leggen. Bij het zoeken op internet naar het grootste wespennest in Nederland kwamen wij er achter dat ons nest 15 centimeter groter was dan het nest dat op internet genoemd wordt. Je mag dus stellen dat dit een record is: ons nest is 115 x 50 x 50 cm.


Kleine groene sabelsprinkhaan aangetroffen in onze tuin.
Lees meer


Op bezoek bij een imker
In het weekend van 8 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Dus ook bij u in de buurt. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Op zaterdag 8 juli doen de imkers In Brummen mee en is de stal aan de Voorsterweg te bezoeken  van 10 uur ’s morgens tot 15.00 uur in de middag.

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

BijenhotelHoningbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Bij de imkervereniging Brummen kunt u de bijen hotels bezoeken en de honing bijen van dichtbij zien. Daarbij geven we rondleiding in de tuinen rondom de stal. Ook zal er een informatiekraam zijn met honing om te proeven. Heel speciaal is het wespennest, een van de grootste in Nederland, die te bezichtigen is.

Meer informatie is te vinden op  www.bijenhouders.nl.

De Landelijke Open Imkerijdag wordt georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Wageningen


2 juni 2017 Nieuwe aanplant en onkruidbestrijding
Aangezien wij al geruime nadenken op welke wijze wij de tuin op de meest bijvriendelijke en efficiënte wijze kunnen inrichten is er besloten om een en ander rigoureus aan te pakken.

Nadat door Dick Voskamp de nodige voorbereidingen machinaal zijn uitgevoerd is het vervolg van de werkzaamheden handwerk. Er zijn paden aangelegd van een flinke laag houtsnippers en de tuin is in een groot aantal vakken verdeeld. Deze vakken wordt afwisselend gevuld met vaste planten of er wordt wat ingezaaid.Tuin

Het grote middengedeelte zit vol met onkruid en hier hebben wij diverse soorten aardappelen in gepoot. De gedachte hierachter is dat met het rooien ook het onkruid zal worden bestreden.
De ingezaaide bedden boden al snel een mooi groen aanzicht. Helaas heeft het in deze bemeste grond aanwezige onkruid al snel de overhand gekregen. Geeft ons weer wat werk.
In het voorste stuk, een grote punt vlak voor de zonnepanelen hebben de gezaaide zonnebloemen zich tussen het onkruid toch fier staande weten te houden. Zorgvuldig wieden en wie weet groeit de nog een mooi veldje met zonnebloemen. (Klik op de afbeelding voor het hele album)


2 mei 2017 Nieuws van de tuincommissie
Op 21 April is een strook gras ingezaaid langs de Voorsterweg en de tuinpunt bij de zonnepanelen bewerkt door firma Voskamp. Met houtsnippers zijn een viertal paden aangelegd. Bij de eerste twee paden zijn 45 blokken afgebakend van 3x3 meter. Vijftien blokken zijn ingezaaid en een 5-tal aangeplant met vaste planten uit de bijentuin. We willen diverse soorten vaste drachtplanten gaan aanschaffen, maar als leden planten beschikbaar hebben is dat wel zo voordelig.

Van de tuincommissie

Er zijn nu twee stroken tuin van 6 meter breed ontstaan die we moeten onderhouden. Er is voorgesteld om aardappels te poten; zo zou kweek bestreden kunnen worden. Ook pompoenen of iets dergelijks, zou goed zijn. De resterende driehoek is al ingezaaid met zonnebloemen en wat andere zaden.

In Leuvenheim is het oude hooi van het land geharkt om zo meer ruimte aan de ontluikende planten te geven. Vorig jaar is een tweejarig mengsel gezaaid en is harken de enige bewerking nodig voor dit jaar. Komend jaar word de boomgaard onderhouden en de bloembedden uitgebreid.  Ook hier worden pompoenen en zonnebloemen gezaaid.


16 februari 2017
Op de jaarvergadering is een nieuw bestuur gekozen. John Bouwmeester en Ben Korte traden af en waren niet herkiesbaar.

Het bestuur ziet er nu als volgt uit:
Alfred Hobrink, voorzitter
Caroline Korte, secretaris
Rob Kraaijeveld, penningmeester
Gert Mulder, lid
Henk van de Wal, lid

Afscheid Ben Korte
Afscheid van Ben Korte
Afscheid van John Bouwmeester
Afscheid van John Bouwmeester


6 december 2016
Het bestuur van de landelijke vereniging zit erg omhoog met de toekomst van het voortbestaan van het Bijenhuis in Wageningen. Ze zeggen: "wij als bestuur hebben niet de professionele kennis om een winkel en internetshop adequaat aan te sturen".  Vanuit de afdelingen zijn veel vragen en opmerkingen gekomen omtrent de verbouwing van het bijenhuis en winst en verlies van winkel en vereniging. Er is druk overleg tussen hoofdbestuur en de Groepen uit het land. Kort gezegd stelt het hoofdbestuur voor om de winkel per 1 jan. 2017 te verhuren en op de algemene ledenvergadering toestemming te vragen aan de leden om de winkel te verkopen. Wordt vervolgd.

Martin Voskamp heeft toestemming van het bestuur gekregen om deze winter in de bijenstal te gaan beeldhouwen.

De zonnepanelen hebben dit jaar  € 257.13 meer opgewekt als dat we zelf verbruiken.

De burendag was een teleurstelling, er was geen animo uit de buurt. Voor de leden was het een nuttige middag met een gezellige barbecue als afsluiting. Het bestuur stelt voor om volgend jaar een andere activiteit te organiseren voor de leden en vrijwilligers. Iets met de heide als thema.

Eind oktober kwamen de mensen, die het werk in de bijentuin uitvoeren, bij elkaar om plannen te maken voor volgend jaar. Het bestuur is erg blij met de inzet van allen die meewerken om de tuin zo mooi te onderhouden. Inmiddels is Roelof van de Cruydt-Hoeck op bezoek geweest. Hij adviseert om de plantenresten bij de stal, stroomdal en het bijenlint in Leuvenheim af te maaien en af te voeren. Hoe of wanneer er wat gedaan wordt moet nog overlegd worden. Als er hulp nodig is komt er een oproep.

Workshop op 16 januari 2017: 'Hoe werf je leden en hoe bestuursleden om een club gezond te houden?'
Alfred, Caroline, Gert, John en Henk gaven zich op, er is nog plaats voor enkele deelnemers. Er komen ook mensen van afdeling Zutphen en Eerbeek.

Verslag van de tuinbijeenkomst op 17 oktober 2015
Er was een goede opkomst, elf personen en twee afmeldingen. We pasten net in de ontvangstruimte. Henk van der Wal had de kachel aangestoken om de kou te verdrijven en gezorgd voor koffie en thee.
Het tuinwerk is in zeven stukken verdeeld en per onderdeel besproken, waarbij getracht is een plan te maken voor het volgend jaar.
1. De bijentuin om de stal. Deze ziet er verzorgd uit. Dit alles door hard werkende leden en vrijwilligers. De bijdrage van de buurtgroep draagt hier ook toe bij. De bloemperken zijn mooi. Er wordt een stuk bijgemaakt, naast de zonnepanelen, een strook naar de weg toe, zodat er weer een rechte ploeglijn komt. Zodra het blad van de bomen is gevallen, wordt er geruimd en een snoeiplan voor de bomen gemaakt. De boomgaard blijft zoals die is, evenals het hooiland.
2. Het zaaiperk. Voorsterweg. Het resultaat is de laatste jaren ronduit bedroevend. Het is zoals Dhr. Gemmink (oud agrariër) me een aantal jaren geleden al voorspelde. Het is de kweek die ons parten speelt. Er volgde een discussie met de volgende uitkomst: eerst wordt een grondmonster genomen en onderzocht, zo nodig wordt dan de kweek doodgespoten, en meststoffen en mineralen gestrooid. In overleg met de Cruydt Hoeck wordt dan een zaaiprogramma bedacht. Bijvoorbeeld akkerbloemen gevolgd door koolzaad. Ook zullen we daarna alert moeten zijn in de bestrijding van het kweekgras: handmatig verwijderen.
3. Het Pirikstraatje. Er ontwikkelt zich een ruwe natuurlijk begroeiïng met veel bloemen. Plan: gemeente vragen om te klepelen (net als vorig jaar). Er is dit jaar weinig gebruik gemaakt van de gelegenheid om daar bijen te plaatsen. Dhr. Kloosterman wil er volgend jaar zijn dadant-kast plaatsen. Besloten is de oude stelling af te breken, en iets nieuws te maken, eventueel van staal. Gemeentegronden: werkzaamheden gefinancierd door NL-Doet.
4. Het stroomdal. Grond bewerken als de omstandigheden gunstig zijn. Dus niet in het weekend van NL-Doet. Inzaaien met zonnebloemen, klaprozen en cosmea’s.
5. Mercurius straat. Gemeente vragen om twee keer per jaar te maaien en maaisel af te voeren. Ontwikkeling afwachten en volgend jaar zien hoe het er bijstaat.
6. Baron van Sytzema straat. Strook van 3 meter bewerken en inzaaien met zonnebloemen, klaprozen en cosmea’s.
7. Bijenlint Leuvenheim. Vraagt meer aandacht en meer inzet van ons. Wij hebben dit als vereniging op onze nek genomen. Hier is begrip voor bij de deelnemers aan de vergadering. Het plan ziet er zo uit. Dick Voskamp gaat de boomgaard klepelen, op 7 November gaan we vanaf 9.30 uur koffie drinken op de locatie en vervolgens de boomspiegels schonen, één boom wordt vervangen. De randen van het veld en de taluds worden met de bosmaaiers onderhanden genomen. Er zijn twee bosmaaiers met messen beschikbaar, als iemand er nog een heeft scheelt dat in de tijd. Volgend jaar wordt de bloemenakker bewerkt als de omstandigheden gunstig zijn, en vervolgens ingezaaid met zonnebloemen klaprozen en cosmea’s. Er zijn enkele pogingen gedaan om bewoners uit Leuvenheim te betrekken bij het bijenlint, maar er is nog weinig resultaat. Er is nog hoop om via Leuvenheim’s Belang mensen te werven. Teun zou misschien wat kunnen aansturen. Ook de school zou een ingang kunnen zijn en een bericht in de krant.

Rondvraag. Hierin kwam de vraag bovendrijven om weer eens per maand ook een zaterdagmorgen bezig te gaan in de tuin. Er zijn toch mensen die er door de week niet aan toe komen. Op zo'n zaterdag kan dan ook werk voor het bijenlint worden aangepakt, in Leuvenheim of op het Pirikstraatje of op de gemeentegronden. Het bijenlint is voor ons aller bijen.

Bekijk de fotoreportage van het plaatsen van onze kasten op de heide bij de Posbank.

30 juli 2015
ZonnepanelenDinsdagmorgen 28 juli is de zon gaan schijnen op de nieuwe zonnepanelen en is de eerste honing geslingerd op zonne-energie uit eigen centrale. Het duurzaamheidproject is nu bijna afgerond. Onder de panelen moet de grond nog worden afgewerkt met anti-worteldoek. Emile heeft dit voor ons meegebracht. De randen van het doek willen we afwerken met een stenenrand. Oscar van Doorn heeft thuis een partij schoorsteenstenen liggen die hij beschikbaar stelt. Wel moeten we ze ophalen. met de stenenrand beschermen we de panelen tegen voertuigen zoals machines voor het bewerken van de tuin.
De aanschaf van imkergereedschappen is bijna rond. Een slinger, pers, gietmal, trafo en kookpot zijn afgeleverd. De stoomwassmelter waarmee je oude raampjes mee kan uitsmelten, en daarmee kan steriliseren, laat nog even op zich wachten, maar er wordt aan gewerkt.
Iets wat mij aan de aandacht is ontschoten,
Roggeis het maaien van de rogge die we bij Lisca hadden ingezaaid. De rogge is rijp en had al gemaaid kunnen worden. Hopelijk wordt het weer droger, zodat er na het weekend gemaaid kan worden. Wie het leuk vindt om te helpen, kan zich even melden. Wanneer moeten we nog met Lisca overleggen.
Voor het reizen naar de heide is veel belangstelling. Voorlopig zijn er 40 volken aangemeld. Op vrijdagmorgen worden de eerste volken gebracht. Ook wordt dan de stelling neergelegd waar de andere volken zaterdag op geplaatst worden.
Op donderdagavond 30 juli (stalavond) worden de reistijden afgesproken en wie welke volken gaat vervoeren.
Bekijk de fotoreportage van het plaatsen van de zonnepanelen 

14 mei 2015, Overhandiging chequeOverhandiging cheque
Blij verrast werden de imkers van onze vereniging door het bericht dat de medewerkers van Domus Magnus, plaatselijk bekend als landgoed Klein Engelenburg, de Brummense imkers een cheque wilden overhandigen. Op 12 mei bezocht een delegatie de bijenstal aan de Voorsterweg 46 in Brummen. De educatiegroep van de imkers was daar nog aanwezig nadat een school de stal had bezocht. Op de foto ziet u mevrouw Kind die de cheque van 500 euro overhandigt aan Bernard Peters van de bijenclub. Locatiemanager Victor Antonisse, in het midden op de foto, vertelde dat Klein Engelenburg probeert jaarlijks een lokale stichting of vereniging te ondersteunen. Dit jaar viel de beurt aan ons. Het komt prima van pas in ons duurzaamheids-project: aanschaf van elektrische apparaten en zonnepanelen om energie neutraal te zijn. Er zit nog een gat in de begroting die nu kleiner is geworden. Op de Pinkstermarkt in Brummen gaan de imkers nog een ledenwerfactie houden om zo een extra basis voor het imkersgilde te creëren. Een lidmaatschap kost 15 euro per jaar.

26 april 2015, Nieuws van de Brummense bijenweide
Alle bloesems staan in bloei en de bijen zijn erg druk om alle stuifmeel te verzamelen en daarbij de bloemen te bestuiven, zodat er mooie vruchten gaan groeien. Nu het 's avonds langer licht is, houden de Brummense imkers elke donderdagavond weer hun clubavond in de bijenstal aan de Voorsterweg 46 in Brummen. Iedereen die het leuk vindt kan dan even binnen lopen. Hetzij voor een praatje, dan wel met vragen over bijen. Zoals we al vele jaren doen zijn er 3 avonden waar we voor belangstellenden voorlichting geven in de vorm van een cursus bijen-aaien. Op deze manier kun je snel veel informatie krijgen over het imkeren. Er zijn geen kosten aan verbonden. U kunt ons echter wel ondersteunen door lid te worden van onze bijengilde 'de Biejenschoer'. De kosten zijn €15,-. U wordt dan betrokken bij alle activiteiten die we organiseren.  De cursus wordt gegeven op 7 Mei, 21 Mei en 4 Juni. Aanmelden kan per mail sec.vandebijenclub@live.nl of per telefoon 0632220182.

1 maart 2015
Een dame en vier heren uit Brummen hebben 28 februari meegeholpen met het open houden van het Roosendaalse Heideveld.
Dit jaar waren er grote bomen aan de beurt, zeker 50 grote exemplaren zijn door ons toedoen omver gegaan.
Het geheel vond plaats onder goede weersomstandigheden, een heldere nacht ging over in een flauw zonnetje bij een temperatuur van 5 à 6 graden en windstil. Dit was een prima werkklimaat. Het verzamelen vond plaats nabij het hondenuitlaatgebied. Na een welkom en toelichting gingen een 100 personen aan het werk. We hadden de indruk dat er minder mensen waren dan vorig jaar; In ieder geval minder imkers uit Brummen.  Wel was er versterking in de vorm van een heus trekpaard die de dikkere bomen naar het pad sleepte.
Om 10 uur werd er in het veld koffie geserveerd met een krentenbol, daarna weer flink aan de slag en trokken de deelnemers verder het perceel in. Tegen 11.30 uur waren de meeste bomen om en werd er teuggelopen naar de parkeerplaats, onderweg nog wat restanten opruimend. Alle bomen worden binnenkort versnipperd en afgevoerd. De organisatie bedankte iedereen en trakteerde op snert met een broodje en een hartversterkertje. Kortom een heerlijke dag in de natuur. Voldaan ging een ieder zijn weegs.

15 december 2014, Enkele berichten van de bestuurstafel
Dit jaar is het bestuur gestart met een duurzaamheid actie. Dit houdt in dat we de bijenstal willen inrichten met duurzame apparaten, die dus lang meegaan en te gebruiken zijn door onze leden. De elektrische stroom die hiervoor nodig is wordt dan ook duurzaam geproduceerd door zonnepanelen. Om dit alles te kunnen hebben we mee gedaan met een actie van de Rabobank wat een mooie som geld opleverde. Verder is een subsidie aangevraagd bij het Prins Bernard Cultuur Fonds. Medio februari krijgen we hier uitsluitsel over. Zodra er wat bekend is wordt u op de hoogte gebracht.

Verder bespraken we hoe we het bijenlint nog meer vorm kunnen geven. Vooral hoe we inwoners erbij kunnen betrekken. We zijn daar nog niet uitgekomen. Ideeën zijn van harte welkom.

Op 10 januari wordt de nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. Noteer het vast en laat even weten of je wel of niet komt. Bijzonderheden worden nog bekend gemaakt.

12 februari is gepland voor de jaarvergadering. Een onderwerp voor na de pauze is nog niet bedacht. Ideeën zijn welkom, anders kunnen we ook informeel praten over dingen die er bij de leden leven. Wat vindt u nou belangrijk voor de toekomst?

20 oktober 2014
Op de laatste inloopavond, donderdag 16 oktober 2014, hebben de aanwezigen overlegt hoe we de stukken tuin die we in onderhoud of beheer hebben gaan bewerken in 2015. Het oranjefonds wordt weer gevraagd ons financieel te steunen. De 6 onderdelen zijn stuk voor stuk besproken, het volgende is daar uit voortgekomen.
1. Pirikstraatje: de gemeente gaat het stuk maaien en/of klepelen en afvoeren. Wij hebben de stukken met bomen afgezet met lint, daar moeten we zelf maaien met de bosmaaier. De drie perken waar we dit jaar Guldenroede hebben gepoot, worden met de hand geschoond. Er worden geen nieuwe activiteiten toegevoegd.
2. Stroomdal: klepelen, ploegen, dan wel spitten en inzaaien met eenjarig mengsel. Zaad samengesteld op advies van de zaadleverancier De Cruydt-Hoeck. 240 m2.
3.Mercuriusweg: de gemeente maait en voert maaisel af. Op nader te bepalen plaats gaan we 3 stukken spitten en inzaaien of aanplanten met iets als koolzaad, borage, lupine, zijdebloem. Kosten 3stukken spitten. Zaden van de Cruydt-Hoeck uit depot.
4. Baron van Sytsemastraat: ploegen aan de straatkant, zoveel m2 als financieel haalbaar is. Inzaaien met geadviseerd eenjarig mengsel. Zaad uit depot.
5. Tuin bijenstal: zaaibed ploegen en 2 keer per jaar inzaaien met gewas als koolzaad, phacelia, mosterd. Zaden uit depot.
Het gras in de boomgaard wordt 2 keer gemaaid en gehooid. Bloemperken bij de vuurplaats worden wat uitgebreid.
6. Bijenlint in Leuvenheim: hiervoor zijn fruitbomen besteld bij de gemeente, welke weten we nog niet. Het Hoge gedeelte, de boomgaard, wordt diep gespit en bewerkt zodat er een zaaibare tuin ontstaat. Inzaaien met witte klaver is het voorstel. Dit kan enkele keren per jaar gemaaid worden en geeft een verzorgde indruk. Hoe en wanneer de andere onderdelen van het plan worden uitgevoerd is niet besproken. Het ligt in de bedoeling de school en bewoners uit de buurt Leuvenheim hier bij te betrekken. Caroline neemt contact op met de school, Teun wil daar bij helpen. Alle hulp is welkom bij alle activiteiten.

30 september 2014
Burendag In het fotoalbum vindt u een impressie van de  burendag 2014 bij de bijenstal aan de Voorsterweg.
Het weer was prima en de buurt was de hele middag actief. Eerst met het poten van de bollen waarbij het leuk was dat ook de kinderen druk mee deden. Er kwamen verschillende passanten een potje honing kopen. Van de Rabobank kwam Martien Kamphorst onze bouwwerken bekijken. Hij heeft foto's gemaakt voor de collega's. Om 4 uur werd de barbecue aangestoken en hebben we in een gezellige sfeer gesmuld van al het lekkers. Bij het afscheid waren we het eens dat we volgend jaar weer een burendag organiseren.

18 juli 2014
Op de Open Dagen (12 en 13 juli) is het educatieproject onthult. Zie de fotoreportage
Onthulling Educatieproject

29 mei 2014 Groep 5,6 van de Krullevaar
In de Brummense bijenstal zijn inmiddels groepen 5 en 6 van de basisscholen op bezoek geweest om de educatieve tuin en bijenstal te bekijken. Enkele groepen hebben zelfs een echte bijenkoningin gezien, en een dar, dat is en mannetjes bij, op de hand gehad. Alle scholen waren enthousiast en komen volgend jaar weer met de kinderen.

Op 12 mei kregen wij onze Eerbeekse imkercollega’s op bezoek. Zij hadden hun jaarlijkse fietstocht, maar door het slechte weer kwamen ze met de auto. Desalniettemin was het een gezellige bijeenkomst waarbij ervaringen werden uitgewisseld.Samen doen we onze best om in de gemeente Brummen betere omstandigheden voor insecten te creëren. We steunen het Bijenlint. De Brummense Imkers zijn op 24 mei begonnen met het inzaaien van het bijenlint in Leuvenheim. Fete de la nature Brummen was een mooi uitgangspunt om de jeugd te betrekken bij het inzaaien. De kinderen vonden het wel raar dat je zomaar door het zand mocht lopen maar eenmaal bezig waren ze niet meer te stoppen.

De Brummenaar Oscar van Doorn is druk bezig met het creëren van de insectenstad die onderdeel uitmaakt van de educatieve speurtocht. We hadden vorige week een hoogtepunt: er is een groen sedumdak aangebracht en daarmee is het hoogste punt bereikt dat gevierd is met een pannenbier. We hopen tijdens de jaarlijkse open staldagen 12 en 13 juli de stad officieel te openen. Voor die tijd kunt u ons vinden op de pinkstermarkt 9 juni. We staan tegenover Paul Hurenkamp. Als actie krijgt u een cadeautje bij elke pot honing.

10 april 2014
Voor het vormgeven en uitvoeren van het BIJENLINT zijn met NL-DOET de voorbereidingen gedaan door Dick Voskamp en de leden/vrijwilligers. Om de actie af te ronden gaan we nog op 4 locaties vaste planten poten: het Pirikstraatje met ongeveer 24 vierkante meter, het Stroomdal 20 m2, Mercuriusweg 10 m2 en de Baron van Sytsemastraat 100 m2. Het aanplanten zal eind april en in mei plaats vinden. In de wijken wordt ook nog een oproep gedaan om mee te helpen. Er zijn al eerder dingen samen gedaan dus we hopen op een goede samenwerking.
Voor de werkgroep Bijenlint hebben zich echter weinig mensen aangemeld. Dit is jammer, want onze bijen varen er wel bij. Het is de bedoeling dat we andere mensen inspireren om hun omgeving bijvriendelijk te maken. Dit kan op veel manieren als je maar goede ideeën hebt. Henny Huisstede heeft ook een uitstekend idee, hij wil namelijk een stuk schrijven in Van Schans tot Wildbaan, het blad dat door heel Leuvenheim en omstreken huis aan huis wordt bezorgd. Als imkersvereniging kunnen we dan een zakje zaadjes toe voegen en dan hopen dat veel mensen het zaad in de tuin zaaien. Een ander idee komt van Mark Holtslag, hij wil een stuk inzaaien langs het Halsepad. Daar kunnen we ook een zaadje leggen wat mooi tot bloei kan komen. Joop Hammink heeft geholpen door een mooie brief te schrijven aan het project 'Ruimte voor de rivier in Cortenoever'. Hiermee hopen we in gesprek te komen met de instantie die bepaalt welke soorten ingezaaid worden en welk maaibeleid wordt toegepast. De gemeente Brummen heeft bij de provincie gelden aangevraagd om te besteden voor allerlei groen- en natuurprojecten. Door aan te schuiven bij de werkgroep Plattelandsvernieuwing kunnen we profiteren van contacten en mee doen met veel projecten. Hierdoor is er ook een afspraak gemaakt met LTO Brummen, het bestuur komt dit voorjaar op bezoek bij de stal aan de Voorsterweg. Goede contacten zijn hier ook van belang, want als je weet dat iemand veel land gaat inzaaien met groenbemesters zou dat een rede kunnen zijn om er de volken bij te zetten, alle stuifmeel is welkom. Meldt u a.u.b. alsnog aan om mee te denken over het bijenlint.
De werkgroep Educatie heeft alle scholen die meedoen bezocht, de scholen zijn ingeroosterd voor een bezoek aan de stal. De leden hebben goed werk geleverd. Ik hoor via Henk Rozie positieve geluiden van de scholen. Henk kan misschien het bezoekrooster nog even rond mailen. Dan kunt u wellicht nog even een kijkje komen nemen; wel in overleg met Henk, zodat niet iedereen tegelijk komt.

23 maart 2014
Aanschouw het resultaat van twee dagen NL-Doet. De bijenweide is ingezaaid, Pirikstraatje is opgeschoond, De Mercurius weg is gescheurd en ingezaaid, Het Stroomdal is gevreesd en ingezaaid, Baron van Sytsema Straat is gevreesd en klaar om ingepland te worden. Rondom de stal is veel opgeruimd maar we kwamen toch nog handen te kort, wellicht de uwe.
Op vrijdag hebben we kennis gemaakt met de heer en mevrouw Rosenberg-Jansen. Zij willen graag als vrijwilligers meehelpen met onze activiteiten. Zaterdag begonnen Nelleke en Laura aan hun maatschappelijke stage die ze voor de middelbare school moeten maken.
Alle deelnemers hartelijk dank voor uw inzet en hopelijk volgend jaar weer.

Agenda vergadering 29 maart, aanvang 14.00 uur in de stal Voorsterweg 46:
Opening voorzitter.
1. Toelichting plannen bijenlint aan de Arnhemsestraat naast de gemeentewerf.
2. Bespreken van voorstel gemeente. Het plan kunt U deze week inzien; het hangt in het schoolbord in de ontmoetingsruimte.
3. Stemming.
4. Sluiting.
15.00 tot 17.00 uur opening verbouwde Bijenstal. Voor leden, vrijwilligers, hun partners en voor belangstellenden wordt de verbouwde bijenstal geopend. Het Bestuur wil hiermee alle bouwers in het zonnetje zetten en de bouwcommissie bedanken voor het vele werk dat ze hebben gedaan.

Het educatie project wordt op een later tijdstip gepresenteerd.

27 februari 2014 - Nieuws van de bestuurstafel
Het bestuur was voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeen. Na overleg is besloten dat Alfred Hobrink ad interim voorzitter wordt en dat Gert Mulder te zijner tijd het voorzitterschap zal overnemen. Gert wil eerst wennen aan de structuren in de Imkersvereniging. Caroline neemt als 2de penningmeester geleidelijk de functie van Ben over.  Dus alle functies zijn verdeeld.

De eerste daad van het bestuur is het beleggen van een buitengewone ledenvergadering op 29 maart om 14.00 uur op de bijenstal aan de Voorsterweg 46. Dit is nodig om plannen in voorbereiding met de gemeente voor te leggen aan de leden en door stemming tot een besluit te komen. Het bestuur is van plan om een 10-jarige overeenkomst aan te gaan met de gemeente Brummen. We krijgen een stuk grond in beheer om aan te planten voor het bijenlint. Totaal krijgen we daar een vergoeding van tienduizend euro voor. De statuten bepalen echter dat voor het aangaan van een dergelijk overeenkomst de leden in een bijzondere ledenvergadering geraadpleegd moeten worden. Bij deze bent u uitgenodigd voor het bijwonen van de vergadering.

Aansluitend gaan we om 15.00 uur de verbouwde bijenstal feestelijk openen. Na een jaar van bouwen is nu de tijd gekomen om de accommodatie te gaan gebruiken. Tevens wil het bestuur u vragen mee te werken met één of twee werkgroepen om de activiteiten van de club instant te houden. Het gaat om de volgende bezigheden:
- meehelpen met de uitvoering van NL-Doet op 21 en 22 maart(het zware werk is aanbesteed bij Groenwerk van Dick Voskamp);
- plannen bedenken en uitvoeren voor het bijenlint en de bijentuin.
- educatie op scholen en op de stal, en tuin verzorgen.
- mentorschap beginnende imkers en begeleiding geven op de stal met de verenigingsvolken zodat de leden een bijenvolk krijgen.
- vorm geven aan de stalcommissie.
- vorm geven aan de informatiekraam.
- verkoop van het boek 'Bloemen voor bijen' nieuw leven in te blazen.
- instant houden van de vlechtcursus.

Laat u niet afschrikken door de lange lijst en bedenk dat alle beetjes helpen .
Vriendelijke groet namens het bestuur,
John bouwmeester.

20 januari 2014
Vandaag was er bestuursvergadering. De laatste keer in de oude samenstelling want twee leden treden af en zijn niet herkiesbaar. We hebben de lopende zaken doorgesproken en veel werk doorgeschoven tot na de jaarvergadering. Het nieuwe bestuur kan dan lekker aan de gang.
Wel hebben we een oproep aan u allemaal om donderdag 23 januari samen te komen in de kantine van de korfbalclub om mee te helpen met het opzetten van het educatieprogramma van 2014. Zeven scholen doen mee. We vertrouwen er op dat de oude garde weer van de partij zal zijn, maar ook de nieuwe leden en aspirant imkers kunnen hun steentje bijdragen en het nodige leren van de educatie die we de jeugd aanbieden.  Het meedraaien met de lessen is echt inspirerend en hartstikke leuk!

Insectenstad Een aanvraag voor het bouwen van een insectenstad en het inrichten van een educatiehoek is door 'Brummen Natuurbewust' positief beoordeeld. Oscar van Doorn gaat een kunstwerk plaatsen. Zie de maquette hiernaast


Vanuit Zutphen Bijenstad (het bijenlint Zutphen) worden in januari en februari twee mooie lezingen georganiseerd:

Dinsdag 7 januari
Hoe kunt u uw siertuin, moestuin of de openbare ruimte nog aantrekkelijker maken voor vlinders, bijen en hommels?
Op deze avond krijgt u met behulp van prachtige foto's uitleg over planten en bomen, die van belang zijn voor alle nectar en stuifmeel verzamelende insecten, zoals vlinders en bijen. Imker en docent bijenteelt Ben Som de Cerff verzorgt deze avond en geeft u een boeiende presentatie over alle heesters, bomen en planten, die uw sier-, moestuin en openbaar plantsoen nog aantrekkelijker kunnen maken voor insecten.
Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@zutphenbijenstad.nl
Aanvang: 19.30 uur
Plaats: Kaardebol, Harenbergweg 1 Zutphen
Bijdrage: €5,- (excl. koffie/thee)

Zondag 9 februari
Een van Nederlands grootste bijenkenners, Anne Jan Loonstra, komt op deze middag gepassioneerd vertellen over het leven van wilde en/of solitaire bijen. Anne Jan neemt zijn toehoorders mee in een wereld waar we nog helemaal niet zo veel van weten.
Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@zutphenbijenstad.nl
Aanvang: 13.00 uur
Plaats: Kaardebol, Harenbergweg 1 Zutphen
Bijdrage: €5,- (excl. koffie/thee)

Een nieuw boek:

Een andere beleving van de natuur: bijen houden - Ben Som de Cerff
Dit boek komt rond de kerst uit. Het is te bestellen door een mail te sturen naar ben.somdecerff@telfort.nl

11 november 2013 bibliotheek1
bibliotheek2
bibliotheek3
bibliotheek4

De bibliotheek Brummen-Voorst heeft onze imkers gevraagd om een expositie in te richten om kleur te geven aan de actie 'Nederland leest' waarin het boek van Godfried Bomans 'ERIK of het klein insectenboek' centraal staat.

De vitrines zijn ingericht met een velerlei aan artikelen die met bijen te maken hebben, zoals prachtige prenten en producten die de bijen en ook de imkers de laatste jaren hebben geproduceerd.
In de leeszaal hangen grote posters over de honingbij, maar ook over SOLITAIRE of wilde bijen.

Deze laatste bijen krijgen veel aandacht in Nederland en er wordt gestimuleerd om insectenhotels te plaatsen. Er zijn zo'n 350 soorten. Veel soorten staan op de rode lijst omdat ze met uitsterven worden bedreigd. Het is dan ook van groot belang dat er veel DRACHTPLANTEN worden gezaaid en gepoot.

Iedereen die een stukje land heeft kan er aan mee doen door een hoekje in te zaaien. Er staat een mand met zaadjes en bezoekers mogen daar een zakje van meenemen om in het voorjaar uit te zaaien. Mensen met een moestuin kunnen goed mee helpen door bijvoorbeeld wat boerenkoolplanten te laten staan. Die komen vroeg in het voorjaar in bloei en zijn een lust voor het oog van mens en bij. Laten we samen een bloemenlint maken voor alle insecten die nectar en stuifmeel nodig hebben.

Op 27 november gaan de imkers nog een presentatie houden voor de jeugd met een lezing en enkele filmpjes. Op 29 november (11.30 uur tot 20.00 uur) is er de mogelijkheid om honing en het boekje bloemen voor bijen te kopen.

20 oktober 2013
Het bestuur was op 16 oktober in vergadering bijeen, en wil een aantal dingen met u delen.

Allereerst willen wij iedereen hartelijk bedanken voor de medewerking en inzet om het educatieproject voor de scholen weer te doen slagen. Dit jaar is de speurtocht of puzzeltocht door de bijentuin ingepast tijdens het bezoek aan de stal.  Dit beviel goed. Om de groepen tegelijk te laten komen geeft meer armslag en dus tijd om de kinderen te vertellen wat er allemaal in en rond de bijenstal gebeurd.
De educatiecommissie laat weten dat ze nog een beheerder zoekt voor de twee leskisten.  Het gaat met name om de inhoud. Deze moet worden aangepast met actuele dingen zodat het lespakket uitdagend blijft voor de periode dat de kist in de klas is. U kunt zich hiervoor melden bij Henk Rozie. Henk heeft ook aangekondigd om alle leden een keer bijeen te willen roepen om de plannen van volgend jaar te bespreken.

Jaap en John hebben op 25 september in de schouwburg van Lochem van de Rabobank een cheque van 5000 euro in ontvangst mogen nemen. Onze aanvraag om financiering van diverse projecten werd winnaar. Bij de gemeente Brummen loopt ook nog een aanvraag voor de ondersteuning van ons educatieve wandelpad door de bijentuin. Half december hopen we hiervan uitsluitsel te krijgen. Samen met de toezegging van Het Prins Bernard Cultuur Fonds kunnen we dan volgend jaar het bijentuinproject afronden.
Met de gelden die dan overblijven moeten we vorm en inhoud gaan geven aan het bijenlint dat we vanuit de bijentuin willen ontrollen. Hiervoor vragen we u om ideeën en medewerking. Er zit een serieuze druk achter: het geld van de Rabobank staat één jaar ter beschikking. Zaak dus om te komen tot een invulling van het bijenlint waar de bijen meerdere jaren van kunnen profiteren.

We denken dat we op dit moment even geen bollenactie of iets dergelijks moeten opzetten omdat er dit jaar al zoveel gevraagd is aan de leden en we eerst de verbouw van de stal willen afronden. Het onderhoud aan de tuin en het snoeien van de bomen moet echter wel plaatsvinden. Als u wilt helpen, graag even in overleg met John. Laten we profiteren van de mooie dagen die nog in ons verschiet liggen en niet wachten tot alleen het tuinweekend van 25 en 26 oktober.

Van Jelle kregen we het voorstel om in januari en februari niet met de kraam te gaan staan bij Hurenkamp in verband met de winterse omstandigheden. Wat vindt u hiervan?
Jelle deed ook een voorstel om als winteractiviteit te gaan kijken naar de film 'More than honey'.

Voor de jaarvergadering is voorgesteld om Rein van Zadelhof te vragen om over zijn eigen manier van IMKEREN te komen vertellen.

5 september 2013
Burendag: Op 22 september doen we mee met de 'Burendag' gesponserd door het Oranjefonds. We doen mee om onze nieuwe buren welkom te heten, ze kennis te laten maken met de bijenstal en om te proberen een goede relatie met hen op te bouwen. Op 12 september krijgen de buren de sleutels. Dan ontvangen ze van ons een potje honing met de uitnodiging voor 22 september.

Op 22 september willen we samen met de buren heesters gaan planten in de gemeenteberm onder de bomen. Zes perken van 2 m² met elk 10 heesters (de rosé sneeuwbes). 10.30 uur aanvang met een kopje koffie, 11.00 uur heesters planten en nat maken met een drankje. Aansluitend soep met een broodje voor de buurt, de imkers en de bemanning van de kramen. 12 uur tot 16 uur inloop voor de wijkbewoners van de wijk Oeken, Broek en Voorstonden.
Activiteiten: speurtocht voor de jeugd, wandeling (eventueel onder begeleiding), bijenhotels maken, d.w.z. gaten boren in schijven van een boomstam, prestatie honingkraam, presentatie wijkraad, presentatie Oscar van Doorn insectenstad, stand van de EBEM, voorlichting over het bijenlint, verkoop van bijenplanten, koffie-thee-limonadetafel voor bezoekers.

De verbouwing gaat goed door. Het eind is nog niet in zicht. Als de verbouw klaar is gaat het bestuur een leuke opening bedenken.

Henk Rozie heeft de scholen gevraagd voor een uitgesteld stalbezoek van de kinderen.

2 augustus 2013
Bloemenweide Wat beleven we mooie warme dagen en wat hebben de bijen goed hun best gedaan om zich te ontwikkelen tot sterke volken om naar de heide te gaan. De imkers hebben ongeveer 40 volken om naar de heide te brengen. Woensdag 7 augustus horen we hoe en waar de volken geplaatst mogen worden. 

Komende maanden doen we mee met promotie activiteiten:
4 augustus strovlechten bij de Grootmodderkolk in Loenen. Daar vindt op de zorgboerderij het jaarlijks oogstfeest plaats. Henk Rozie, Jan Lebbink en John Bouwmeester gaan daar strovlechten.
10 augustus kraam bij Hurenkamp op de stoep. U kunt zich nog opgeven bij Alfred Hobrink (hobralf@hotmail.com) om mee te helpen. Of kom zomaar om te zien hoe mooi de kraam er weer bij staat.
10 augustus is er tevens honing en bijenmarkt in Zutphen. Daar staan we om ons boek 'Bloemen voor bijen' te verkopen en ter promotie van de wilde bijen en het bijenlint, en natuurlijk ook om onze vlechtcursus aan te prijzen die in oktober weer van start gaat. Jelle heeft zich al aangemeld om er te staan. Andere liefhebbers kunnen zich bij John  opgeven voor deze markt, maar ook voor de markt op 5 oktober in Zutphen.
14 september kraam bij Hurenkamp. Opgeven bij Alfred.
21 september is de Eerbeekse bijenmarkt. Daar gaan we het vlechten weer promoten. opgeven bij John voor deelname.
28 september Herfstmarkt in Rhienderen. Opgeven bij Alfred.

Op 1 augustus berichtte de Rabobank Graafschap Noord dat de aanvraag van de Imkersvereniging Brummen en het Imkergilde de Biejenschoer zoveel stemmen heeft gekregen van leden van de Rabobank dat ze 5000 euro mogen besteden aan de aangevraagde projecten. Dat zijn een bijenstad, het opzetten van een wandelpad door bijentuin en boomgaard, buitenmeubels voor het creëren van een zithoek rond een vuurplaats, en het uitdragen van het bijenlint.

De verbouw van de stal gaat gestaag verder, eenieder die wil helpen is welkom. Ook moet het gras gemaaid worden, dus kom een praatje maken en een handje helpen!

24 juni 2013
Open Stal dagen.
Het weer is de hele lente wisselvallig gebleven en ook nog erg koud. Weinig zonnestralen die het leven zo aangenaam kunnen maken. De ontwikkeling van de bijenvolken ging erg traag. Maar inmiddels zijn de zwermen gemaakt en zijn we hoopvol over de oogst van acaciahoning uit Almen. De honing zal op 13 en 14 juli te koop zijn tijdens de open stal dagen. Landelijk staan dan de bijenstallen open voor het publiek. Ook in onze regio staan de plaatselijke imkers klaar om alles te tonen en te vertellen over de bijen en de problemen die de bijen ondervinden in onze moderne maatschappij. De honingkraam zal dan niet bij Paul Huenkamp op de stoep staan maar bij de bijenstal aan de Voorsterweg 46 in Brummen. De stal ondergaat een interne verbouwing; al het werk wordt door de leden zelf gedaan. We hopen dat veel mensen een kijkje komen nemen. Ook en vooral nodigen we alle sponsoren uit die een donatie hebben gedaan tijdens de Pinkstermarkt. Ze kunnen dan zien hoe het geld wordt besteed.

In de tuin komt het zaaigoed in bloei en trekt veel insecten. Naast onze honingbij komen hommels en wilde bijen ook nectar en stuifmeel zoeken voor hun nageslacht. Die zijn dan op de open dagen te zien en er zal ook een speurtocht zijn. Kinderen krijgen een vragenlijst en de antwoorden moeten ze opzoeken in de tuin en bijenstal. Belangstellende bezoekers kunnen een rondleiding krijgen door de tuin en imkers zullen alle vragen beantwoorden.

Dus hopelijk tot ziens op 13 en 14 juli in de bijentuin en de bijenstal aan de Voorsterweg 46 in Brummen nabij de spoorwegovergang (het werk aan de weg is zodanig geregeld dat de bijenstal bereikbaar is). De open dagen zijn van 10 tot 16.00 uur.

2 mei 2013
Bloemenweide inzaaien De wijkraad Brummen-Centraal en de Imkers- vereniging Brummen zaaien Bloemenplukweide in.
De gemeente heeft een bijdrage gedaan uit het 'Ligt op groen-fonds'. Als de weide in bloei staat mag er een bloemetje geplukt worden.
Fotoalbum bloemenweide

27 april 2013
Lente Op 1 mei gaat de aannemer van de gemeente beginnen met het graven van de sleuf voor de riolering, water, stroom en hemelwater afvoer. De stal zal bij tijd en wijle moeilijk bereikbaar zijn.

Voor de honing actie 'Honing voor een bouwsteen' is mooie Nederlandse honing besteld bij de Werkbij. Er worden twee soorten potjes mee gevuld: 200 groot en 200 klein. We willen graag een beroep op u doen om te helpen met vullen en stikkeren van de potjes. We hopen op 6, 7 en 8 mei dit karwei te klaren in een ruimte bij Gert Mulder. We willen dit in de avonduren doen, nadere werktijden volgen nog. Op de eerste avond wil ik Ben Korte vragen om bekend te komen maken hoeveel donaties er binnen zijn gekomen naar aanleiding van de brief van de voorzitter. Het wordt dan even spannend voor Bea en Gert want Gert heeft toegezegd dat hij een bedrag van 1000 euro zal verdubbelen als wij als leden ook 1000 euro in brengen. Dat is 40 tegen 1; het zou moeten lukken. Hebt u al een bedrag overgemaakt?

Op 1 mei gaat Dick Voskamp aan het werk met de bloemenpluk weide aan de Baron van Sytsemalaan. Op 2mei is de eerste inloopavond op de bijenstal voor leden en belangstellenden. Vanaf 7 uur is er dan iemand aanwezig om iedereen te woord te staan. Op 16, 23 en 30 mei wordt de bijen-aaicursus gegeven door Jaap en assistenten. Er komt nog een oproep in de kranten, twee personen zijn aangemeld.

20 maart 2013
Lente
Op maandag 18 maart was het zonnig en waren de krokussen goed open. De bijen waren present op de rotonde bij het Stroomdal. Aan de Voorsterweg 46 vlogen de bijen goed,er wordt water gehaald dat nodig is voor de larfjes. Ook stuifmeel wordt in de spaarzame zonnestralen verzameld.
Fotoalbum lente

11 maart 2013

Fotoalbum vlechtcursus januari/maart 2013

6 februari 2013
Jaarvergadering.Afscheid Henk Rozie
Na bijna 25 jaar bestuurslidmaatschap hebben de imkers afscheid genomen van Henk Rozie als bestuurlid. Henk is bestuurslid, voorzitter en secretaris geweest. Hij is al die jaren met zijn enthousiasme een inspirator geweest voor ons allemaal. Het bestuur zal zijn opgewektheid en humor missen. Gelukkig blijft Henk wel actief als lid: hij regelt de educatie voor de scholen en blijft voortrekker van de vlechtcursus.
Na de benoeming van Alfred Hobrink als nieuw bestuurslid nam voorzitter Jaap Bolier afscheid van Henk Rozie met een dankwoord en schonk een bijenencyclopedie waarin 350 Nederlandse wilde bijen worden beschreven.
Verder in de jaarvergadering werd de kas gecontroleerd en goedgekeurd door de kas commissie. Voor 2013 staan belangrijke onderwerpen op de agenda. Er wordt een Bijenstad gebouwd. Deze wordt opgenomen in de speur- en zoektocht door de bijentuin. De bestaande stal wordt intern veranderd; er komt een toilet, water, elektriciteit en aansluiting op het riool. Er komt een ruimte om honing te slingeren en goede voorlichting te geven. Daarnaast gaan we het Bijenlint promoten en over de IJssel trekken. Iedereen kan aan het Bijenlint meedoen door een tuin met bloemen en struiken te beplanten. Berichten hierover volgen in de loop van het jaar.
Fotoalbum afscheid Henk Rozie

23 januari 2013
Nieuwjaarsbijeenkomst Op 10 en 17 Januari verzorgden wij de vertoning van een documentaire film over de laatste professionele korf imker uit Duitsland. Beide avonden werden door 25 personen bezocht en er waren ook veel belang- stellende die geen imker zijn, maar wel belangstel- ling hebben voor het wel en wee van de bijen.
Ook de Nieuwjaars bijeenkomst werd goed bezocht. Voorzitter Jaap Bolier memoreerde het afgelopen bijenjaar: 2012 was het jaar van de Bij en heeft samen met de Floriade veel publiciteit gegeven. Voor het komend jaar deelde hij mede dat we de Bijenstal gaan verbouwen. De stal wordt aangesloten op riolering, water en elektriciteit. Deze werkzaamheden vragen weer veel saamhorigheid van de leden. Jaap sprak lovende woorden over de inzet van leden en vrijwilligers en hoopt op een voortzetting daarvan in het nieuwe jaar. Na de snertmaaltijd ging een ieder met een goed gevoel huiswaarts.
Fotoalbum film
Fotoalbum nieuwjaarsbijeenkomst deel 1

24 december 2012
Het bestuur van de imkersvereniging heeft als Actiepunt voor 2013 het volgende idee: meewerken aan het verlengen van het bijenlint dat in Zutphen zijn oorsprong vindt. Onder het motto ‘wij trekken het bijenlint de IJssel over' willen we het project in Brummen vorm geven, maar ook proberen het door te geven aan aangrenzende gemeenten. De uitvoering kan op alle niveaus plaats vinden, dan denken we aan de imkersvereniging, buurten, wijkraden, woningbouwvereniging, boeren erven, industrieterrein , gemeente gronden, bermen en bermen langs provinciale wegen. Kortom de tekst van pagina 7 uit het boek 'Bloemen voor bijen' tot uitvoering brengen: "maak van elke tuin, balkon, gemeenteperk, boeren erf en industrieterrein een Restaurant voor bijen”

Zo op het eerste gezicht een onmogelijke taak. Maar als we er aan beginnen en de eersten over de streep zijn, volgen er meer. De eerste impuls is dit jaar gebeurd met het inzaaien van gemeente gronden voor woningbouw. Dit   is een stimulans gebleken voor de wijkraad Rhienderen die in de Elzenbos diverse bloemenrijke initiatieven heeft bedacht. De wijkraad Centraal reageerde positief op het voorstel van de imkers om een bloemen plukweide in te zaaien en stelt als voorwaarde dat ze zelf meewerken bij de uitvoering.

Wij zien de taak voor de imkers in Brummen als volgt. Als startpunt kunnen wij(met een aantal coryfeeën) de buren van de bijenstal aan de Voorsterweg 46 gaan benaderen en bespreken of er medewerking gekregen kan worden om een bloemrijke begroeiing op hun erf/tuin te realiseren. Als voorbeeld kan ik wijzen op het achterterrein van de Vrolijke Frans in Oeken. Een flink stuk tuin heeft de hele zomer en een stuk van de herfst rijk gebloeid.
Om een en ander financieel te ondersteunen is het plan om subsidie te vragen bij de werkgroep Plattelands vernieuwing. Brummen Natuur Bewust en Licht op Groen ondersteunen deze ideeën. Wel vragen zij om co-financiering; dat wil zeggen dat ook andere instanties meefinancieren. Wij kunnen beroep doen op Wijkraden, Rotary ,Prins Bernhard cultuurfonds e.d. 

Lopende zaken
In november is een aanvraag ingediend bij de Werkgroep Plattelands vernieuwing voor de financiering van twee nieuwe plukweides en een educatief bouwwerk: een bijenstad met honderden woningen voor wilde bijen. De wandeling in de bijentuin word dan een onderdeel van het educatieproject voor kinderen.

Als eerste gaan we in 2013 een bouwcommissie vormen die zich bezig gaat houden met het bouwen van een aangepaste toiletruimte, het plaatsen van een keukenblok en die voorbereidingen gaat uitwerken voor het maken van een  bijenvrije ruimte voor het slingeren van honing. Met de gemeente zijn we tot overeenstemming gekomen om de stal aan te sluiten op het riool. Als tegenprestatie mag de gemeente een riool voor hemelwater achter onze stal langs leggen naar de spoorsloot. Met de woningbouwvereniging is een sponsoring overeen gekomen zodat we water en elektra kunnen aanleggen. De materiaalkosten voor meterkast, toilet en keukenblok worden door de woningbouw gefinancierd. Voor de bijenvrije ruimte moet nog een sponsor gevonden worden.
U kunt zich opgeven voor de bouwcommissie bij het bestuur.

Onlang heb ik diverse leden gevraagd of ze nog ideeën hebben voor onze club. Dan komen er leuke dingen naar voren, zoals de aanschaf van een oxaalzuur verdamper, om met een mini camera in een bijenvolk te kijken en te projecteren met de beamer, om stukken bouwland in te zaaien met bloemen, om mee te doen met de open tuinenroute, om bijentuin en stal ter beschikking stellen als expositie ruimte voor de kunstroute, om een burendag te organiseren, om de relatie met vereniging van oude landbouwwerktuigen uit te bouwen, om lid te worden van EBEM, om zonnepanelen te plaatsen, om ons boek aan te bieden voor verkoop bij het boekenhuis in Tiel, bij Bol.com, en bij de 20 depots van NBV.
Als U nog iets weet of U zich wilt inzetten voor een onderdeel kunt U dat kenbaar maken bij de bestuursleden. Het bestuur is nog opzoek naar een nieuw bestuurslid. Ook wordt een beheerder voor de leskisten gezocht; de inhoud is aan een opfrissing toe.

24 november 2012
Vlechtcursus Op donderdag 22 november keek een grote groep vlechter ’s terug op een gezellige cursus. Zeven avonden kwamen ze samen in de kantine van de korfbal vereniging op de Hazenberg in Brummen. Er waren drie verschillende technieken te leren waren: strovlechten, stoelen matten met biezen en stoelen voorzien van webbing. De laatste techniek ziet er uit als een gaatjes mat.
Wegens het grote enthousiasme van de deelnemers heeft de imkersvereniging besloten om op 24 januari 2013 te starten met een 2de ronde vlechten en matten. Er zijn nog enkele plaatsen vrij dus als u zin heeft om wat te doen deze winter dan kunt u zich aanmelden. Opgaveformulier
Fotoalbum vlechtcursus

11 oktober 2012
Wat mededelingen van de bestuurstafel.
Met de gemeente gaan we in overleg over een aansluiting op de riolering. Dit overleg vind in oktober plaats.
We zijn nog op zoek naar een nieuwe bestuurder. In het nieuwe jaar ontstaat er een vacature, dus denk er over na of u wellicht aan de beurt bent.
Frans Verkade heeft de site veranderd en wacht op opbouwende kritieken. Dit betekent dat u ook een mail kan sturen als u het leuk vind.  Aan webmaster, Frans Verkade;  email:  webmaster@imkersverenigingbrummen.nl. Moeilijke vragen mogen ook gesteld worden. Dan hoeft ook Frans zich niet te vervelen. 
Het bestuur is zeer tevreden met alle veranderingen in de promotie en de honingkraam. Het ziet er mooi uit en er zijn praktische oplossingen bedacht voor vervoer en opslag van de producten. Ga zo door. Omtrent de bloembollenactie is er nieuws: er zijn 5 groepen gevonden om bloembollen te planten. Eerste groep gaat planten aan de groeneweg in de werfakker in Eerbeek, contactpersoon Ronald Zijlstra.  Tweede groep in de groenstroken in de buurt van een gebouw van de Philadelphia op de Elzenbos, contactpersoon Michiel Kolenbrander(wijkraad). Derde groep in de buitenranden van rotonde bij ingang wijk Elzenbos, contactpersoon Truus Stein (Wijkraad). Vierde in de groenstroken in de omgeving van Prins Bernhardlaan, contactpersoon Caroline Korte (in samenwerking met de tuingroep aldaar). Vijfde groep gaat planten bij de bijenstal aan de Voorsterweg, contactpersoon John Bouwmeester. De rotonde wordt beplant met gemengde botanische krokussen. Op de andere lokaties komt een mengsel met ondermeer Siberica, Muscari azureum, Chionodoxa bleu giant, Tommasinianus, boeren krokussen botanisch gemengd, Anemone  nemorosa, en Uniflorum  Wisley bleu. Zo dat is eruit en ik heb me niet één keer versproken. Het poten van de bollen kan zo spoedig mogelijk plaats vinden zodra de bollen binnen zijn . Ik hoop dat we in ieder geval op de tuindagen 26 en 27 oktober de boel kunnen afronden. Indien mogelijk gaan we dan ook de klimopplanten aanplanten. In week 43 gaan we dan naar Ems bij Vaasen om te shoppen.

30 september  2012
Nieuws van de bijenweide .                           
Op donderdag 27 september was de laatste inloopavond op de bijenstal aan de Voorsterweg in Brummen. Er was door Willy gezorgd voor een sfeerverwarming. De gezaagde stammetjes sisten in de vuurkorf. Van een werkbespreking is niet veel terecht gekomen, wel is een gelijkmatige honingaanvoer voor de kraam besproken. Ook is besproken, en dat is mooi, dat voor iedereen die een apart presentje wil geven bij een speciale gelegenheid, een feestelijk pakket samengesteld kan worden met diverse producten van de Kraam. Dus een cadeau- of kerstpakket. De kosten zijn afhankelijk van de samenstelling. Op 13 oktober kunt U een voorbeeld zien op de kraam bij Hurenkamp op de stoep.
Er is veel werk verzet rond de bijenstal, het inlooppad is opnieuw gelegd, twee kapotte lichtvensters zijn vervangen en het gras  van de bloemenweide is gehooid. Vóór de winter moet het gras nog gemaaid worden en ook nog een wandelpad worden gecreëerd door de bloemenweide zodat bezoekers de bloemen en bijen zo goed mogelijk kunnen zien. Vooral kinderen spreekt dit enorm aan. Op diverse plaatsen zijn wat planten gesneuveld door het wisselvallige voorjaar; gelukkig heeft automobielbedrijf Gert Mulder ons een mooi bedrag toegezegd om de planten te vervangen en zelfs diverse andere soorten  te kunnen aanschaffen.  Als herfstactiviteit loopt er nog Het Bloembollen project in samen werking met Natuur Bewust Brummen. Dit houd in dat we op 5 locaties voor duizend euro, ja € 1000,-,  aan bloembollen mogen kopen en door de aanvrager mogen laten poten. Je moet er dus zelf wel wat voor doen. Drie groepen hebben zich aangemeld ,er is dus nog de mogelijkheid om je als school, buurt of wijkraad aan te melden en voor tweehonderd euro aan biologische bollen en knollen  te ontvangen. U kunt zich melden bij John Bouwmeester van de Imkervereniging Brummen. Telefoon: 06 – 32 22 0182.
Op 4 oktober gaan we in de kantine van de korfbalclub van start met de vlechtcursus. Helaas waren er zoveel aanvragen dat we mensen teleur moesten stellen. Met 16 deelnemers zitten we nu vol, maar bij voldoende deelname komt er misschien een tweede cursus in januari /februari. Tijdens de winterstop van het voetballen willen we op de donderdagen enkele films over het imkeren vertonen. Dat heeft onze voetbaltrainer en aspirant imker wel verdiend, hij heeft n.l. op de zwermen-markt in Veenendaal de nodige bijensteken opgelopen. Dus als pleister op de steken gaan we op zijn vrije donderdagavonden op veilige afstand naar films kijken. Komt U ook?

24 september 2012
KraamverkoopNieuws van de bijenweide. Donderdag aanstaande is de laatste inloopavond op de bijenstal in 2012. Als er belangstelling voor is wil ik de volken van de ivb open maken om te zien hoeveel suiker er nu in zit. Ze hebben 2kg suikerdeeg en daarna nog 12 kg suiker gehad, dit ging er vlot in. Om 7 uur is het nog wel licht genoeg om er in te kijken.
Kraamverkoop: De aankleding van de kraam begint steeds meer vorm te krijgen, erg leuk. Ook zijn er enkele boekjes verkocht in cadeauverpakking. Dus als u eens een presentje geeft denk dan eens aan Bloemen voor Bijen. Ook is er een cadeaupakket samen gesteld voor bijzondere gelegenheden of als kerstpakket. De prijs varieert en wordt bepaald door de schenker.
Fotoalbum kraamverkoop

18 september 2012 Oogst van de heidehoning.Oogst van de heidehoning

Fotoalbum oogst van de heidehoning

 9 september 2012
Hoe een koe een haas vangt en een imker bijen.

Brummense imkers troffen op 5 september een bijenvolk aan op een vreemde plaats. Op de gevel van een buitenplaats bouwde een zwerm een eigen onderkomen. Helaas konden de bijen niet blijven omdat er geen wintervoorraad verzameld was. Het was een zaak van goede voorbereidingen treffen. Gelukkig waren de bijen bijzonder vriendelijk, zodat de hele operatie binnen een half uur gereed was. Het volk is nog twee dagen blijven staan zodat de zwervende bijen zich bij de koningin konden voegen. Inmiddels staat het volkje in onze bijenstal en we hopen dat ze de winter doorkomen.
Op de foto's ziet u van links naar rechts  Jelle Schuringa, Jan Lebbink en John Bouwmeester. Fotoalbum hoe een koe een haas vangt alt="Hoe een koe een haas vangt" src="images/hoeeenkoeeenhaasvangt.jpg">

8 september 2012
Nieuws van de bijenweide. 
Vanmorgen een nieuw gildelid ingeschreven: Robin van Heezit,  Cortenoeverseweg 28, 6971 JC Brummen. Welkom bij de club.
Het  gras onder de fruitbomen is vrij plotseling gemaaid.  Dick wilde graag gebruik maken van het mooie weer. Dus op vrijdagmiddag j.l. is het gras gemaaid en licht nu wat te drogen. Jan Lebbing gaat nog bij een Eerbeekse  boer vragen of hij het wil hebben voor zijn vee. Zo niet, dan gaat het naar Dick Voskamp.
Donderdagavond gaat Hennie met JanWillem zijn bijen van de heide halen. Willy gaat vrijdag met enkele hulpen de resterende kasten afsluiten om ze vervolgens zaterdagmorgen op te halen. Henk Rozie is het weekend weg dus wij nemen zijn kasten ook mee. Jaap, Joop, Joost, Emile, Jan, Henk, Willy, Bennie(?) en John hebben te kennen gegeven dat ze mee gaan ophalen. Enthousiastelingen die zin hebben om mee te gaan, laat het even weten. Er gebeuren altijd weer onverwachte dingen, meestel leuk.  Op de zaterdagmiddag gaan we de kantine bij Gert en Bea inrichten voor het persen van de honing, en er is ook gelegenheid de raathoning te verpakken, te wegen en prijzen. Dit gaat op zondag 15 september plaatsvinden. Afgelopen donderdag is besloten om de prijs voor raathoning te verhogen naar € 20,00  per kilo, de potten van 450 gram worden € 7,50 per stuk. Plastic verpakkingen voor raathoning zijn bij mij verkrijgbaar à 25 cent. Mensen die geen ervaring hebben met het afhalen van de honing doen er goed aan samen te werken; dat scheelt veel werk.

6 september 2012
Nieuws van de bestuurstafel.
Het blijkt dat er de komende jaren bestuursleden stoppen met besturen. Daarom nu al een oproep aan u om er over na te denken toe te treden tot het bestuur. Als u belangstelling heeft kun u dit kenbaar maken en wellicht een vergadering bijwonen om eens te ervaren hoe het vergaderen verloopt.
Alfred Hobrink en Jan Lebbink gaan de promotiekraam verzorgen. Ze gaan de entourage wat opfleuren. Het opgeven voor deelname aan de bemanning gaat zoals gebruikelijk.
Het Bestuur dankt Hennie Huisstede voor alle keren dat hij de verzorging verzorgd heeft.
De educatie voor scholen gaat volgend jaar weer door. Wel zoeken we leden die Henk bij het voorbereiden en opfrissen van het lesmateriaal willen helpen. Ook wil John na 10 jaar het beheer van de leskisten overdragen.
Onze website is nu een poos te bezoeken en wordt ook gevonden door buitenstaanders .Wel vraagt het beheer de nodige aandacht. Inmiddels heeft Wilfred gereageerd om met Frans in klein comité (er mag nog wel iemand bij) te bezien wat er nog veranderd kan worden. Het web adres is ook verwerkt in het briefpapier als voetnoot.

31 augustus 2012
De aanwezige reizende imkers hebben gisteren besloten om op zaterdag 15 september de bijen van de heide op te halen. We kunnen op zondag de hele dag terecht bij  Gert en Bea Mulder in de kantine om de honing te persen,  de pers is gereserveerd. Alfred stuurt de intekenlijst voor de kraam nogmaals rond. Er is nog gelegenheid om mee te helpen in de promotiekraam. 
Dinsdag 4 sept komen medewerkers van de gemeente op excursie in de bijenstal en bijenweide. Jan en John gaan de rondleiding doen en, indien de pakken weer boven water zijn, gaan we in de volken van de club kijken.
Voor 22 sept in Eerbeek hebben Henk Rozie, Jan lebbink en John zich aangemeld. We gaan dan het Boekje verkopen en demonstreren vlechten en matten. Als u het leuk vind om ons een dagdeel bij te staan ,bent u van harte welkom.
Alfred en Roan Hobrink gaan op 28 september tijdens de vossenjacht van de Wilhelminaschool een stand bemannen.
Tot zover nieuws van de nieuwsbij zoem zoem.

15 augustus 2012
Nieuws van de bijenweide.
Op dinsdag 4 september krijgen we bezoek van de gemeente, deze dag gaan medewerkers van de gemeente op excursie naar diverse projecten. Een mooie gelegenheid om de bijen te promoten.
Op dinsdag 11 december volgt een nieuw interview op rtv Veluwezoom en kabelkrant Brucai 's avonds van 19 tot 20 uur.
Mooie gedachten.
Het blijkt weer eens dat mensen mooie dingen kunnen bedenken als ze nuttig en aangenaam bezig zijn. Zo hebben we een aantal leden die zich bezig houden met activiteiten die erg laag bij de grond zijn. Het gaat zo goed dat het werk er bijna opzit, onkruid verwijderen is zwaar maar het resultaat mag er zijn. Nu kan met schoffelen de boel bijgewerkt worden.
De mooie gedachten kwamen bij Gert en Bea naar boven. Ze gaan n.l. alle afgestorven klimopplanten vervangen en dan ook nog de rekening betalen. Mooi gebaar, bedankt namens de bijen en ook andere vliegen insecten.
Even voorstellen.
Dick Pardijs. Dick komt uit Voorst en is gewend aan dialect en spreekt daarom zijn naam uit als Pardies.
Vanuit Voorst kom je over de Voorsterweg zo bij de bijenstal uit, zou je zo zeggen. Dat klopt wel, maar Dick woont in Warnsveld. Dus volgt hij een andere route. Dick heeft  namelijk een oldtimer tractor als hobby en vind het leuk om niet alleen mee te rijden met optochten, maar wil er ook mee werken, en met name grasmaaien heeft zijn voorkeur. Onlangs viel hij in de prijzen bij een manifestatie en hij zal dus goed in staat zijn om het bloemrijk grasland te maaien en de boompjes te laten staan. We hopen dan ook dat er een leuke samenwerking ontstaat en hebben zijn naam toegevoegd aan de vrijwilligers groep.
Zoem zoem dat heeft de  nieuwsbij gehoord.

12 augustus 2012
Kraam op Zutphense markt Het is een actieve week geweest: zondag oogst feest in Loenen op zorg boerderij groot Modderkolk, maandag avond honing slingeren bij Gert en Bea, donderdag educatie op de stal, 's avonds werken en kletsen in de bijentuin, vrijdag  rogge maaien en zaterdag kraam op de Zutphense honingmarkt om het  boekje te verkopen.
Fotoalbum markt Zutphen

11 augustus 2012
RoggemaaienImpressies van het rogge maaien op het land tegenover Jan  te Winkel aan de Eerbeekse weg op 10 augustus j.l.
Fotoalbum rogge maaien

Bijenzwerm