Houd de Aziatische hoornaar beheersbaar
Nu de buitentemperaturen oplopen en de natuur weer tot leven komt, zien we de eerste insecten weer rondvliegen. Ook de koningin van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is uit haar winterrust ontwaakt. Daarom roept de Taskforce Aziatische hoornaar op om de invasieve exoot beheersbaar te houden.
Aziatische hoornaar: De zoveelste ernstige bedreiging voor onze insecten
Het gaat al jarenlang erg slecht met Nederlandse insecten. De combinatie van intensieve en eenzijdige landbouw met geen/weinig voedsel voor insecten, minder ruimte voor natuur, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, stikstof en klimaatverandering bedreigen de bestuivers. Daar komen de problemen door de Aziatische hoornaar nu bovenop. Een nest Aziatische hoornaars consumeert in één seizoen gemiddeld 11,3 kilogram insecten wat neerkomt op 100.000 beestjes. Ook de imkerij heeft te lijden onder de Aziatische hoornaar, en daarmee ook de Nederlandse fruitteelt, zaadteelt en tuinbouwbedrijven die voor de bestuiving afhankelijk zijn van honingbijen. Per jaar gaat het in Nederland om een geschatte economische meerwaarde van 2,41 miljard euro[1] voor de geleverde bestuivingsdiensten. Daarnaast geeft de Aziatische hoornaar overlast en schade aan de fruitoogst.
Tenslotte kunnen de nesten overlast veroorzaken voor het publiek. Vooral als nesten op laaggelegen plekken hangen. Aziatische hoornaars zijn zeer defensief in het verdedigen van het nest wat kan leiden tot talrijke steken.
Help mee!
Om de Aziatische hoornaar beheersbaar te houden en de schade te beperken, deelt de Taskforce Aziatische hoornaar Nederland tips om te helpen:
- Leer de Aziatische hoornaar goed herkennen.
- Kijk goed of je de Aziatische hoornaar ziet vliegen, in het voorjaar zit deze vaak op de dwergmispel (Cotoneaster spp.).
- Kijk goed onder afdakjes, nestkastjes, schuurtjes en andere beschutte plekken of je een nestje van de Aziatische hoornaar ziet.
- Aziatische hoornaar gezien? Maak een foto van de hoornaar en meld deze op: https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/
- Zie je nu een Aziatische hoornaar en weet je zeker dat het een Aziatische hoornaar is, dan is het een koningin. Je kunt haar proberen te vangen met een vlindernetje. Stop haar vervolgens in een potje en in de vriezer voor een zachte dood.
- Er bestaan ook selectieve vallen om koninginnen van de Aziatische hoornaar weg te vangen, maar deze vragen meer aandacht en zorg. Heb je interesse om een val te plaatsen en in de gaten te houden of wil je op een andere manier helpen met de beheersing van de Aziatische hoornaar, meld je dan bij de Brummense of Eerbeekse imkervereniging. Zie: https://www.bijenhouders.nl/lokale-verenigingen/
Herkenning
De Aziatische hoornaar is 2,5 tot 3 cm groot en te herkennen aan een zwart borststuk, gele uiteinden van de poten en 1 brede geel-oranje band op het achterlijf. De Europese hoornaar is met 3 tot 3,5 cm groter dan de Aziatische hoornaar en heeft een roodbruin borststuk, roodbruine poten en een overwegend geel achterlijf. De Europese hoornaar is inheems en hoort bij de Nederlandse natuur en dient te allen tijde met rust gelaten te worden.
Opmars Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar heeft sinds de eerste melding in Nederland in 2017 een exponentiële groei doorgemaakt en staat op de Unielijst van invasieve exoten. Dat betekent dat in Europees verband is afgesproken om verdere verspreiding van dit insect zoveel mogelijk te voorkomen. Provincies zijn hierdoor verplicht om de hoornaars beheersbaar te houden. Afgelopen jaar zijn ruim 1.600 nesten verwijderd. De meeste in Noord-Brabant (meer dan 500), Zeeland (meer dan 400) en Limburg (bijna 250).
Meer informatie over de Aziatische hoornaar vind je op www.bijenhouders.nl/aziatischehoornaar