De wesp

Levensloop

Limonadewespen leven bij elkaar in een wespennest. In het voorjaar legt de jonge koningin het begin van een nest aan. Het kleine bolletje wordt gemaakt van afgeknaagd zachthout dat wordt gekauwd en met water of speeksel wordt vermengd tot een papierachtig materiaal. In de zeshoekige cellen in dit bolletje zet de koningin in elke cel een eitje af; de daaruit komende larven worden door haar gevoed. De larven worden gevoed met een gehaktmengsel van insecten. Hierin schuilt de grote bijdragen van de wesp! Muggen, vliegen, teken en allerlei plaagdiertjes. Dit is het service gedeelte in het leven van een wesp. Wist u dat een gemiddeld wespennest (ter grootte van een basketbal) 40 tot 50 kilo insecten doodt in 1 jaar!!!

De larven op hun beurt poepen een suikerachtig mengsel uit dat de wespen opeten en hun extra energie geeft. Als de zomer zijn weg vervolgd groeit het nest uit en merkt de omgeving weinig van de wespenkolonie. Op het eind van de zomer, krimpt het broednest. Door het verminderen van het aantal larven krijgen de volwassen wespen honger. Gelukkig is het fruit al bijna rijp en gebruiken mensen ook veel suiker. Hier begint de overlast. Opzoek naar eten en bij gebrek aan larven om te voeden, vliegen de wespen richting mensen op terrassen die zoete dingen op tafel hebben staan.

Het volk wordt langzaam kleiner in het najaar en na de eerste nachtvorst sterven alle wespen op de nieuwe koninginnen na. Deze overwinteren en zorgen voor een nieuwe serviceronde volgend jaar. Gelukkig zijn wespen vanuit zichzelf niet agressief en gebeuren er alleen steekincidenten door misverstanden.

Door de wespen en hun beweegredenen te begrijpen kan de overlast vrijwel totaal vermeden worden en kunnen we de wespen gaan zien als partners en goede helpers in een heerlijke woonomgeving. Want zeg nu zelf, je wordt toch veel vaker gestoken door een mug dan door een wesp?

Conflicten met wespen vermijden? Ja natuurlijk!

Een warme zomer, gezellig samen op het terras. En dan komen ze ook langs. De wespen. Ze kunnen flink bedreigend zij, zeker als je allergisch bent voor een wespensteek. Gelukkig zijn er gifvrije manieren om wespen weg te lokken of om ze te verjagen. We geven wat tips.

Wat eten wespen?
Een wespennest bestaat uit duizenden wespen. De meesten werksters die het eten voor de larven aanvoeren. De larven worden gevoed met voorgekauwde muggen, vliegen en andere insecten. De larven poepen een zoetstof uit die de volwassen wespen eten. Zoet vinden de wespen lekker. Maar zodra er minder larven komen, aan het eind van de zomer, krijgen de volwassen wespen honger en gaan ze op zoek naar zoet. Vanaf dat moment komen de insecten dichter bij de mens, speurend naar zoetigheid die wij voor ze klaarzetten op ons terras.

Wat te doen om de wespen tot meer afstand te verleiden?
Een vliegenraam of -gordijn is de ideale oplossing om je huis ’s zomers vrij te houden van insecten, maar hoe pak je dat probleem aan in je tuin? Er zijn tal van insecten werende sprays die zeer doeltreffend werken, maar niet iedereen heeft er zin in om chemische giffen op zijn huid aan te brengen en bovendien zijn ze niet altijd zonder gevaar. Gelukkig bestaan er ook natuurlijke middelen om wespen op afstand te houden, bijvoorbeeld met planten.

Drie veel gebruikte tactieken.
Je kunt de wespen verjagen, weglokken of omkopen. Je kunt planten om je terras zetten die geuren en zodoende insecten verdrijven en even verderop planten die insecten aantrekken. Hiernaast geven ze je terras vrolijkheid en de kruiden kun je ook in de keuken gebruiken. We zetten hier even op een rijtje met welke planten en kruiden je welke insecten kunt wegsturen.

  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  • Basilicum (Ocimum basilicum)
  • Boerewormkruid (Tanacetum vulgare)
  • Kamille (Matricaria chamomilla)
  • Alsem (Artemisia)
  • Pepermunt (Mentha spicata)

Een derde manier om de wespen te steunen en conflicten met mensen te voorkomen is het planten van planten die in het najaar bloeien en dus nectar geven, of al zoete vruchtjes hebben. Dit trekt de wespen dan weg en het steunt ook tal van andere insecten.
Hieronder een rijtje:

  • Hedra, de bloeiende variant van gestekte hedra planten die al bloeien
  • Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
  • Zonnehoed Geel
  • Gele pluimen, guldenroede

Je kunt de wespen in geval van nood ook omkopen. Met stukjes oud fruit, op een plek die weinig overlast geeft. Dit werkt onmiddellijk.